Νέα Παραλία Νέα Πασαρέλα 10 : «Το Ελληνικό Φως»

separator
Η Νέα Παραλία Νέα Πασαρέλα αλλάζει, μία νέα εποχή ξεκινά για την αγαπημένη σας ετήσια εκδήλωση του Συλλόγου Οι Φίλοι της Νέας Παραλίας. Ενημερωθείτε για όλα τα παραπάνω, εγγραφείτε και δημιουργήστε με θέμα το Ελληνικό Φως.
Νέα Παραλία Νέα Πασαρέλα 10 :
«Το Ελληνικό Φως»
Μία διοργάνωση που αλλάζει τα δεδομένα, απογειώνοντας τη δημιουργικότητα και την ποιότητα των συμμετοχών, υπόσχεται η Νέα Παραλία_ Νέα Πασαρέλα 10 το fashion event μόνο με ανακυκλώσιμα υλικά, για την επέτειο των 10 χρόνων της δυναμικής παρουσίας του στα πολιτιστικά δρώμενα της Θεσσαλονίκης.
Η εκδήλωση αποτελεί συνδιοργάνωση του συλλόγου μας Φίλοι της Νέας Παραλίαςκαι του Λαογραφικού και Εθνολογικού Μουσείου Μακεδονίας – Θράκης, απόρροια της καλής μας συνεργασίας τον περασμένο Σεπτέμβριο και έχει θέμα της «Το Ελληνικό Φως». Πρόθεσή μας είναι να ανακαλέσουμε ή να εκτρέψουμε τις μορφές και τα φαντασιακά που συνδέονται με τη λαϊκή φορεσιά και ευρύτερα με την ελληνική λαογραφία. Όχι ως αντιγραφή, αλλά ως μια φρέσκια ματιά, μια σπουδή που οδηγεί σε έναν διάλογο αμφισβήτησης στη διαδικασία της καλλιτεχνικής δημιουργίας και τις δυνατότητες δανεισμού, φορμαλιστικού και τεχνικού, από τις λαϊκές φορεσιές, τα κοψίματά τους, τα χρώματα και τις χειροποίητες τεχνικές τους. Μια μεγάλη πρόκληση για κάθε δημιουργό!
Είναι γνωστό πως καταξιωμένοι σχεδιαστές και οίκοι μόδας, έχουν συνδυάσει λαϊκές ή παραδοσιακές φορεσιές με την υψηλή ραπτική, αναδεικνύοντας τις συνέχειες που συνθέτουν την ιστορία της μόδας και τα δυσδιάκριτα όρια μεταξύ σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας και λαϊκής κουλτούρας, που δίνουν αφορμή για έναν γόνιμο διάλογο ανάμεσα στην παράδοση και τη σύγχρονη οπτική.
Τέτοια παραδείγματα είναι: η Madame Grès που έγινε διάσημη με τα ντραπέ και τα πλισέ των φορεμάτων της, εμπνευσμένα από την αρχαιότητα, οι επιδείξεις μόδας του Jean-Paul Gaultier που μας ταξίδεψαν, σε Ελλάδα και Βρετάνη, του Yves Saint-Laurent σε Μαρόκο και Ρωσία, του John Galliano για τον Dior, στην Ιαπωνία με έντονη αναφορά στην τεχνική του origami, οι Dolce & Gabbana που έχουν επηρεαστεί από τις παραδοσιακές φορεσιές της νότιας Ιταλίας και της Σικελίας με τη χρήση των «patchworks».
Επισημαίνουμε πως η διαδικασία, οι απαιτήσεις και οι προδιαγραφές για την επιλογή των συμμετοχών στην επέτειο των 10 χρόνων τηςεκδήλωσης «Νέας Παραλία Νέα Πασαρέλα_ μόνο ανακύκλωση» θα είναι διαφορετικές:
· Θα εμπλουτιστούν με τέσσερα σεμινάρια γύρω από το θέμα της λαϊκής ή παραδοσιακής φορεσιάς που θα πραγματοποιηθούν στο Λαογραφικό Μουσείο. Επίσης η μόνιμη συλλογή λαϊκών και παραδοσιακών ενδυμασιών του Μουσείου θα προσφέρει στους δημιουργούς πολύτιμες πληροφορίες για την ιστορία, τους συμβολισμούς, τις τεχνικές χειροτεχνίας, προκειμένου να αποτελέσει πηγή έμπνευσης για τις δημιουργίες των συμμετεχόντων.
· Το χρονοδιάγραμμα θα είναι διαφορετικό και τα έργα θα υποβληθούν σε κριτική επιτροπή, προκειμένου να αξιολογηθεί η συνάφειά τους με το προτεινόμενο θέμα. Την κριτική επιτροπή, θα συνθέσουν ένα μέλος του Συλλόγου «Οι Φίλοι της Νέας Παραλίας», η Προϊσταμένη Διεύθυνσης ΛΕΜΜΘ και ένα ανεξάρτητο αυτών πρόσωπο.
ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ
– Δεκεμβρίου 2023, ανακοίνωση του θέματος
-Δηλώσεις συμμετοχής μέχρι 15 Φεβρουαρίου 2024
– Μάρτιος 2024 Γενική Συζήτηση (Φίλοι της Νέας Παραλίας / Σχεδιαστές)
– Μάρτιος 2024 τέσσερα σεμινάρια διοργανωμένα από το Λαογραφικό Μουσείο:
. θεματική ξενάγηση στη μόνιμη έκθεση ενδυμασίας από τη Νέλλη Μελίδου – Κεφαλά, Αντιπρόεδρο του ΔΣ του ΛΕΜΜΘ
. εισήγηση “Το λαϊκό στοιχείο στη θεατρική ενδυματολογία” από τη Χρύσα Μάντακα, Καθηγήτρια Σκηνογραφίας- Ενδυματολογίας, ΑΠΘ.
. εισήγηση “Ελληνικές παραδοσιακές ενδυμασίες. Δομή, μορφολογία, λειτουργία” από τη Νέλλη Μελίδου – Κεφαλά, Αντιπρόεδρο του ΔΣ του ΛΕΜΜΘ
. εισήγηση “παραδοσιακή ενδυμασία και σύγχρονος σχεδιασμός” από την Βίκυ Κερτεμελίδου, Επίκουρη Καθηγήτρια στο Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας και διδάσκουσα ενδυματολογία στο Τμήμα Κινηματογράφου ΑΠΘ
-01 Ιουνίου 2024 Υποβολή προτάσεων:
Παράδοση κειμένου και σκίτσου η κολάζ που θα παρουσιάσουν κάθε δημιουργία και τη σχέση της με το θέμα.
-Για την κατασκευή των ενδυμάτων θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά και μόνον ανακυκλώσιμα υλικά.
-Τα μοντέλα που θα αναδείξουν τις δημιουργίες στην πασαρέλα είναι επιλογή των ίδιων των δημιουργών
-Ο σύλλογος «Οι Φίλοι της Νέας Παραλίας» αναλαμβάνει την οργάνωση (επιλογή χώρου, μουσική, φωτισμό) και την προώθηση της εκδήλωσης στο κοινό και τα ΜΜΕ
– Ο σύλλογος «Οι Φίλοι της Νέας Παραλίας» διατηρεί το δικαίωμα να εκδώσει το φωτογραφικό υλικό που θα συγκεντρώσει κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης.
-Παρακαλούμε, οι ενδιαφερόμενοι να συμπληρώσουν την φόρμα συμμετοχής και να τη στείλουν μέχρι 15 Φεβρουαρίου 2024 στην ηλεκτρονική διεύθυνση: [email protected]